Immuniteetti vaikuttaa siihen tarttuuko tauti ja kuinka kipakka se on

Nyt kun korona- virus jyllää ja jokainen joutuu miettimään sen vaikutuksia omaan ja läheisten hyvinvointiin, kannattaa uhrata pieni hetki ajatukselle, mitä muuta voi vielä tehdä.

Tässä muutama ehdotus…

  • Uni, liian niukka uni liittyy heikentyneeseen immuniteettiin, joten viimeistään nyt on hyvä alkaa panostaa riittävään ja hyvälaatuiseen uneen. Jättää turha valvominen pois. Sammuttaa kirkkaat valot ajoissa, tuulettaa makuuhuone, venyttely illalla voi parantaa unen laatua. Ehkä myös mindfulness harjoitus, niillä on saatu hyviä tuloksia unettomuuteen.
  • Suolisto, vastustuskyvyn koti ja yliopisto on suolistossa. Joten maitohappobakteerit eli probiootit sen oman suolistoflooran mukaan. Ruokavalio, joka tukee niiden hyvien bakteerien kolonisoitumista ja hyvinvointia. Kannattaa jättää kaupan hyllylle sellaiset ruoka-aineet, jotka sisältävät paljon sokeria, maitotuotteita, lisäaineita ja tai ovat pitkälle prosessoituja. Jos haluaa panostaa huolella kannattaa omat ruokaherkkyydet testauttaa. Jääkaappiin kannattaa koota hapankaalia, venäläisiä suolakurkkuja, kimchia.
  • Ilman puhtaus ja kosteus, se mikä ärsyttää hengitysteitä heikentää niiden immuniteettiä. Homeiset kukkamullat pihalle, sängyn alla piileskelevät villakoirat imuriin, vahvat hajusteet takaisin kaappiin. Jos taloudesta löytyy ilmankostutin tai otsonaattori kannattaa se laittaa päälle. Perinnetieto sanoo myös mehiläisvahakynttilöiden puhdistavan ilmaa.
  • Ravinteet, johtuipa vaje suoliston kunnosta tai puutteista ruokavaliossa tai vaikkapa kroonisesta matala-asteisesta tulehduksesta, kannattaa nyt tankata erityisesti C-vitamiinia, sinkkiä, D-vitamiinia, seleeniä ja A-vitamiinia. Listaan kannattaa lisätä imeskeltävä probiootti sekä betaglukaani valmiste.
  • Aromaterapia; sellaiset öljyt kuin mänty, sitruuna, rosmariini, eukaliptus, timjami ovat sen tieteen haaran mukaan hyviä puhdistamaan ilmaa ja helpottamaan hengitystietulehduksia. Mikäli omistaa männyn tai kuusen, eikä ole homeherkistynyt voi pari oksaa tuoda sisälle vapauttamaan terpeenejä huoneilmaan.
  • Homeopatiasta löytyy erivaihtoehtoja myöskin, tosin ne kannattaa käydä oman homeopaatin kanssa läpi. Ajatuksena vahvistaa immuniteettia ja hengitystiehyitä.
  • Stressi, harvalla meistä on kehossa sellainen kapasiteetti, että pysty ylläpitämään korkeita stressihormoni tasoja ja immuniteettia saman aikaisesti. Tee mindfulness harjoituksia, kudo sukkaa, soita kitaraa tai mummolle, joogaa, meditoi, lue hyvä kirja. Metsässä (erityisesti mänty) voi saada aikaan ns. tappajasolujen aktivoitumisen ja sitä kautta vähentää flunssa ym riskiä. ja laskee samalla sitä stressiäkin ( ja pääsee hetkeksi omaan rauhaan kun koko perhe on pakkautunut samojen neliöiden sisälle).
  • Yrtit ja muut sekalaiset; Timjami, oregano, inkivääri, kurkuma, rosmariini, hunaja (erityisesti manuka), valkosipuli on luonnon antibioottisia aineita, joten kannattaa hyödyntää niitä nyt. Teenä, ruokaan ripoteltuna, kuivattuna, raakana kaikki käy. Lisää mukaan marjoja, kookosöljyä, propolista ja pakuria.  Havupuu-uutejuoma on myöskin tulehduksia vältellessä hyvä lisä.
  • Hygienia, nyt olemme jo oppineet uudelleen olemaan kaivamatta nenää, silmiä ja pesemään kädet, entä koti? Eli korona elää pinnoilla 2-9 tuntia (riippuen siitä keneltä kysyy) niin lämmin suositus kunnon desifiointiaineelle sumupulloon laitettuna. Kohteeksi vetimet, avaimet, kännykät, kahvat, ovien pokat, näppämistöt, hiiret, auton ratti… Eli ne paikat minne kätesi laitat, kun tulet kaupasta tai kaupungilta ja mihin todennäköisesti kosket, kun ajaessa hörpit sumppia tai mitä kosket kun syöt välipala leipää.
  • Nenän ja suun limakalvojen kosteuttaminen saattaa vähentää koronana tarttumisherkyyttä. Nenäsuihkeet, joissa on seesamiöljyä tai hampaiden pesun jälkeen voi kurlata suolavedellä tai ruokasooda-vedellä ja viimeistellä nieleskelemällä teelusikallisellisen kookosöljyä, joka jää pitämään suun limakalvot kosteina.

 

Varmasti näiden ohella on vino pino muutakin. Ajatushan on, että vastustuskyky määrittää tarttuuko tauti ja kuinka kipakkana se tulee. Jos tuntuu hankalalta itse saada otetta siitä, mitä kohtia kehossa kannattaa vahvistaa niin hyvä ajatus on kääntyä luontaisterapeutin puoleen.
Tilastoja katsoessa huomio jotenkin kiinnittyy siihen millaisessa suhteessa tartunnat, kuolintapaukset ovat suhteessa antibioottien käyttöön maittain tai vehnää sisältävään( tai tähän länsimaiseen ruokavalioon painottuvaan) ruokavalioon (eli suolistobakteerit) tai yhteiskuntaan, jossa aktiivisuus painottuu iltaan/ yöhön (uni).

Voikaa hyvin ja pysykää terveinä!

Please follow and like us: