Maito ja hormonit

Matala testo miehillä ja naishormonien heittelyt naisilla tuntuvat yleistyneen suurissa määrin.
Oireiden kirjo voi olla ärtyneisyyttä, alakuloa, rasvan kertymistä epätyypilliseen paikkaan, väsymystä, lihaskehityksen hitautta, heikkoa palautumista, ym..

Siihen pisteeseen asti, että rajapinta siinä missä mielenterveysongelmien ja hormonihäiriöiden erottelu alkaa olla  mahdotonta. Tämä koskee molempia sukupuolia.

Miksi?
Varmasti syitä on monia mutta tämä tutkimus pysäytti hetkeksi miettimään, mitä kaikkea sellaista ruoka sisältää josta kuluttaja ei saa tietoa. Ei edes tiukalla googletuksellakaan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976

Tutkimuksen pohja-ajatuksena on, että lehmien ummessa olo aika on nykyään lyhyt, joten hyvin paljon naishormoni pitoista maitoa päätyy myyntiin. Puhutaan siis estrogeenistä ja kaltarauhashormonista.
Jotta tälläisen maidon käytön vaikutus selviäisi, tutkimukseen kutsuttiin 7 miestä, 6 lasta ja 5 naista. Ei siis mikään mega luokan tutkimus mutta..
Miehet ja lapset joi maitoa 600 ml ja naiset 500 ml. Hormonien kertymistä seurattiin virtsakokein.
Loppu tulema oli, että kaikilla osallistujilla naishormonien määrä kasvoi ja miehillä teston määrä romahti. Tämän ohella naisten ovulaatio sykli muuttui maidon nauttimisen myötä.

Piirun jykevämpi tutkimus maidon estrogeeni jäämistä.
Tutkijoiden mukaan erityistä huomiota pitää kiinnittää riskiryhmiin, sillä pienetkin jäämät voivat vaikuttaa suuresti.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524299/

Että silleen.
Ei tämä vielä tähän pääty.

Rintasyöpä, naisten yleisin syöpä Suomessa.
Suomessa sen saa noin 5000 naista per vuosi. Joka kahdeksas nainen saa sen jossakin elämänsä vaiheessa. Rankoja hoitoja, rinnan menetys, 10% ei selviä hengissä viittä vuotta diagnoosista. Syytä etsitään ja yhdeksi linjaksi on muodostunut ravinto.

Maito.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19217359

Saman kaltaisia tutkimuksia on useita, myönnettäköön, että löytyy myös tutkimuksia joissa kiven kovaan kiistetään maidon vaikutus. Uskoo ken tahtoo.
Ja maito tuskin on ainut piilo-estrogeenin lähde.
Ja rintasyöpä ja matala testo ainoat ongelmat joita maidon käytöstä tulee..
Löytyy listan jatkoksi munasarjakystat, akne, luusto-ongelmat…

Tässä vaiheessa, moni maitotilallinen ajattelee perin hurjia. Tarkoitus ei ole loukata kenenkään elinkeinoa ja epäillä moraalia. Vaan kiinnittää huomio siihen, mitä vaikutuksia tuotantomenetelmillä on siihen, mitä me oikeastaan syödään ja kuinka paljon tavallisella kuluttajalla on oikeus tietää käyttämänsä ravinnon vaikutuksesta terveyteensä.

 

Please follow and like us: